• Steven

Hoge kosten zorgen voor kruimels voor de nonchalante belegger

Bijgewerkt: 13 apr 2019

Vorige week hadden we een particuliere belegger – Marc – op bezoek in Gooik. Marc is 50 jaar, hoogopgeleid en heeft een indrukwekkende carrière bij één van de grootste technologiespelers ter wereld. Sedert een vier- tot vijftal jaar is hij via zijn private bank in een zestal fondsen belegd. Het gemiddelde rendement over de beschouwde periode is licht negatief.


Tijdens ons gesprek peilde ik onder meer naar de details van de overeenkomst met zijn private bank. Hoeveel bedragen de instapkosten per fonds? Wat is het bewaarloon dat van toepassing is op de effectenrekening? Wat zijn de uitstapkosten per fonds? Welke beheersvergoeding wordt aangerekend op de fondsen? Hoeveel bedraagt de jaarlijkse vergoeding voor het discretionair beheer? Zijn er forfaitaire kosten verbonden aan dit beheer? Wat is de impact van vermogens(inkomsten)belastingen op zijn portefeuille? Marc gaf toe dat hij tot op heden deze kosten en belastingen nooit in kaart heeft gebracht.


De kans is desalniettemin groot dat Marc de volgende kosten betaalt: een instapkost op de geselecteerde fondsen tussen 1% en 2%, een bewaarloon tussen 0,10% en 0,40% per jaar, een vergoeding van circa 1% per jaar voor het discretionair beheer, 1% tot 2% beheersvergoeding per jaar in de belegde fondsen, een jaarlijkse forfaitaire vergoeding van honderden euro’s, beurstaksen bij uitstap,… . Een instapkost van bijvoorbeeld 1,5% op een belegging van 250.000 euro komt neer op een kost van 3.750 euro!


Gegeven Marc zijn achtergrond kost het hem een uurtje om al deze kosten in kaart te brengen. Een kostenbesparing van minstens 1% per jaar op de beheerde portefeuille is in het geval van Marc vlot haalbaar. Indien zijn totale portefeuille 750.000 euro bedraagt, realiseert hij hierdoor een besparing van 7.500 euro per jaar.


In lijn met deze studie - bespreking hier - toont het voorbeeld van Marc aan dat ook op het vlak van kosten een meer assertieve financiële attitude aangewezen is.


Wie?

PROF. DR. Steven De Klerck en Christophe De Wit zijn de beheerders van Pure Value Capital. Als experten in beleggingspsychologie begeleiden Steven en Christophe u en uw familie bij de intelligente allocatie van uw vermogen in aandelen.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Belgium office
Kasteel van Saffelberg
Oplombeekstraat 6
1755 Gooik
Belgium

Download our latest fact sheet
31 December 2020
 
Pure Value Capital is registered with the Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) in Luxembourg.
 
Access to and the use of this website is subject to the following disclaimer.

Head Office
Pure Value Capital Partners
rue d'Anvers 37
L-1130 Luxembourg
Luxembourg