• Steven

Waar brengt de correctie ons in termen van waarderingen? Een analyse door Pure Value Capital

Bijgewerkt: 13 apr 2019
Begin februari van dit jaar schreven we een artikel met een gelijknamige titel. We noteerden dat eind januari 2018 diverse aandelenmarkten hoge tot extreem hoge waarderingen in ons waarderingsmodel lieten optekenen. De gemiddelde internationale waardering steeg eind januari richting het 76ste percentiel met waarderingen voor de VS en Duitsland op het 96ste en 94ste percentiel. De koers-boekwaarde van de modelportefeuille steeg uit boven 1. Enige voorzichtigheid was aldus geboden.


We zijn circa tien maanden verder en dankzij de correcties in het 4de kwartaal noteert ruim meer dan de helft van de ondernemingen in de MSCI World meer dan 20% lager ten opzichte van de piek over de voorbije 52 weken. Het gevolg: de gemiddelde internationale waardering is gedaald richting het 44ste percentiel. De koers-boekwaarde van de modelportefeuille laat een daling richting 0,54 optekenen, circa 23% onder de waardering van oktober 2016. De goedkoopste aandelenmarkten - althans volgens onze criteria - betreffen Rusland, Zuid-Korea, Oostenrijk, Japan en Hong Kong.


Op basis van deze cijfers concluderen we dat wereldwijde aandelenmarkten net onder het historische gemiddelde gewaardeerd zijn. Deze conclusie sluit uiteraard niet uit dat aandelenmarkten in de komende periode verdere correcties optekenen.


Bovenstaande analyse maakt opnieuw duidelijk dat dankzij de solide fundamenten van de ondernemingen in onze portefeuille er tijdens correcties automatisch een verschuiving ontstaat richting de relevante onderliggende waarderingen. Op deze manier wordt de gevreesde neerwaartse volatiliteit in traditionele beleggingsprofielen omgevormd tot een opportuniteit in plaats van een risico.


We blijven graag te uwer beschikking voor verdere vragen.Wie?

PROF. DR. Steven De Klerck en Christophe De Wit zijn de beheerders van Pure Value Capital. Als experten in beleggingspsychologie begeleiden Steven en Christophe u en uw familie bij de intelligente allocatie van uw vermogen in aandelen.


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven